Blogia
x__X

Joan Vinyoli

La mesura d'un home

 

 

Ben sospesat, els dies

de joventut valen molt

per no donar-los un alt preu.

Si fóren rics de foc i d'acció i disponibles

a tot

-una nit estelada

no la desdenyis, no val menys que els erms

transitats per la mort.

Si fóres

fracàs, anhel i solitud i reserva

de la guspira que encen boscos

i no sols

projecte avar de guanys

d'hipòcrita domini,

sobretot si fores

pur en el pur, diré que vas donar

la mesura d'un home.

Joan Vinyoli ( Vent d'aram)

 

Aquest poema es titula La mesura d'un home, es divideix en tres estrofes. A la primera part ens diu que la joventut és aquella etapa en la qual no podem perdre el temps, que s'ha d'aprofitar al màxim i que es un temps valuós i irrecuperable. Relaciona el temps valuós amb una nit estelada, d'aquelles que no s'han de deixat de presenciar.

Finalment amb una sèrie de paraules que podrien descriure les situacions en les quals ens podem trobar alguna vegada a la vida, (situacions perjudicials bàsicament) es pot dir que som un ésser humà.

El campanar

 

Sovint, sovint, com per la dreta escala d'un campanar, 
fosca i en runes, pujo cercant la inaccessible llum; 
ple de fatiga dono voltes, 
palpants els murs en la tenebra espessa, 
graó rera graó. 
 
Però de temps en temps, 
sento la veu de les campanes,
clara i alegre, ressonar, 
tocant a festa allà en l'altura, 
i veig per la finestra en el silenci de l'alba els camps estesos,
esperant. 
 
Aurores de la infància,
 com us trobo llavors, 
ah, com encara dintre meu, 
una llavor de joia perdurable pugna per fer-se planta exuberant! 
Com crides, infantesa, en les profundes capes del cor, 
com, de genolls, et trobo, 
Déu meu, llavors, tornat pura lloança!  

Joan Vinyoli ( Les hores retrobades)

A la primera estrofa del poema, el poeta ens manifesta que la seva vida és incerta, no sap cap a on va i a causa d’això la seva felicitat és quasi inaccessible, tot i així ell segueix i tira endavant amb un posat pessimista. Malgrat aquests entrebancs que se li oposen pel camí, com ara són els graons, ell els supera amb els ulls tancats i amb dificultats, però la felicitat encara es troba distanciada. De vegades la felicitat es veu de lluny, com una esperança, com una motivació per seguir i saber que realment es allà i existeix i només la aconseguirà a poc a poc i amb esforç per això la metàfora de que el paisatge l’espera en silenci. Finalment parla sobre la seva infantesa i de com l’enyora. La infantesa és una etapa en la qual no ens adonem de les desgràcies exterior i que som plenament feliços , de vegades això també és bo. Joan Vinyoli porta la seva infantesa mol endins seu i mai se la podrà treure de sobre, mai podrà oblidar aquells moments tan feliços i que ara costen tan d’aconseguir.

Joan Vinyoli

Joan Vinyoli Barcelona 1914-1984. Poeta. El seu pare va morir quan tenia quatre anys i va viure una infantesa marcada per les penúries econòmiques familiars i la felicitat dels estius passats a Santa Coloma de Farners, paisatge sovint evocat en la seva poesia. Cursà estudis de comerç i als setze anys entrà a treballar a l’editorial Labor, on va exercir càrrecs diversos, fins a la seva jubilació el 1979.

De vocació inicial vacil·lant i de formació autodidacta, Vinyoli concep la poesia, a la manera ribiana, com una eina indagatòria i de coneixement sobre un mateix i sobre el món i com una forma de realització espiritual. La seva lírica, deutora del romanticisme alemany i el postsimbolisme evoluciona progressivament cap a una poesia metafísica i existencial empeltada d’un realisme de caire experiencial i moral. La poesia és, per a Vinyoli, una via d’arrelament en la realitat i de transcendència d’aquesta i el mitjà òptim, de salvació, per superar l’estat d’indigència que el poeta creu inherent a la condició humana.

La seva producció poètica pot dividir-se en dues etapes: la primera, que va de 1937 a 1963 i en la qual és fidel al mestratge de Riba i Rilke, és la de formació i consolidació. Està caracteritzada pels constants replantejaments poètics i per la ferma voluntat de construir-se una veu lírica personal. Publica cinc reculls poètics: Primer desenllaç (1937), un llibre menor en què preval la voluntat d’art a l’autèntica poesia; De vida i somni (1948), escrit segons una nova forma de concebre el quefer poètic, més com «un misteri quasi religiós que com un ofici»; Les hores retrobades (1951), de to marcadament elegíac i que inaugura l’etapa de consolidació de Vinyoli, que comportarà el pas decisiu des del descriptivisme paisatgístic inicial fins al procés de simbolització tan característic de la seva obra posterior; i El Callat (1956), que es conforma com el volum central i més reeixit de la primera època.

L’any 1963, i després de set anys de silenci, en els quals, però, escriu la primera versió de Llibre d’amic, Joan Vinyoli publica Realitats, un llibre irregular i heterogeni en què el poeta vacil.la entre seguir fidel als postulats poètics que han presidit l’escriptura d’El Callat o adscriure’s al model de poesia realista i engatjada que impera en aquell moment a Catalunya.

La segona etapa, que va de 1970 a 1984, és la de maduresa i plenitud poètiques i coincideix amb el moment de màxim reconeixement per part de la crítica (premis, ressenyes, lectures poètiques...) i del públic lector. És també la més fecunda: edita un total d’onze llibres de poemes, a més de dos reculls d’obra poètica, Poesia completa 1937-1975 (1975) i Obra poètica 1975-1979 (1979), i dos volums de traduccions de la poesia de Rilke, Versions de Rilke (1984) i Noves versions de Rilke (1985), que apareix pòstumament. Entre 1970 i 1975, Vinyoli publica els volums Tot és ara i res (1970), Encara les paraules (1973) i Ara que és tard (1975), que formen un tríptic unitari, pel to desolat i pel plantejament existencialista que els caracteritza.

Amb Vent d’aram (1976), s’inicia el darrer tombant de la seva poesia, molt intens i productiu, malgrat els constants problemes de salut. Els llibres publicats en aquests anys giren al voltant de tres eixos temàtics: l’amor, la mort i la poesia. Llibre d’amic (1977), El griu (1978) i Cants d’Abelone (1983, però escrit el 1979) són llibres de temàtica amorosa, ja sigui des d’un vessant místicoespiritual o més explícitament eròtic (El griu). Amb el recull Cercles (1979), de to amarg, però lúcid, Vinyoli intenta una reflexió metafísica sobre l’existència; mentre que en els darrers poemaris, A hores petites (1981), Domini màgic i Passeig d’aniversari (1984), el tema central és el de la polarització entre la consciència de la mort i la dimensió màgica i transcendent de la paraula poètica. A les acaballes de la vida, el poeta s’aferra en l’àmbit líric com a únic mitjà per fer front a l’embat del temps i la fragilitat de l’existència: «Tot és lluny i prop, / i no s’acaba mai aquest viatge / per les paraules: / ja no tinc res més.»

L’obra de Joan Vinyoli, de gran coherència i unitat, malgrat la diversitat de formes i estils, i elaborada al marge de modes, escoles i tendències, esdevindrà, sobretot a partir dels anys setanta, punt de referència de les noves generacions de poetes, tant pel caràcter original de la seva proposta estètica i del seu univers imaginari com per l’autenticitat i la modernitat de la seva veu lírica.