Blogia
x__X

Màrius Sampere

Màrius Sampere

Màrius Sampere Màrius Sampere i Passarell va néixer el 28 de desembre de 1928 al carrer de la Igualtat (actual carrer Cartagena), al barri del Guinardó a Barcelona. El 1929 els seus pares es van separar fins el 1941, i va viure amb la seva mare i la seva família. Màrius Sampere es va educar a les escoles del seu barri, tot just va acabar la guerra civil, i posteriorment va cursar el batxillerat a l'Institut Balmes i en una acadèmia privada.

Entre 1939 i 1949 va fer les primeres temptatives poètiques en castellà. Va ser a partir del 1942 que, en tornar a viure junts els seus pares, van establir-se a Sant Adrià del Besòs. Entre el 1944 i el 1945 va treballar en el món dels estudis fotogràfics i la publicitat a Badalona. Treballarà en aquesta professió fins al final de la dictadura, quan es va convertir en funcionari de l'administració en qüestions d'assessoria i normalització lingüística. El 1953 va estudiar solfeig, piano, harmonia i contrapunt. Tot plegat, aquesta formació, el va portar a composar lletres per a cançons i també música, sobretot entre el 1963 i el 1967 al Grup Estrop. No va ser fins a final dels anys cinquanta que va projectar-se socialment com a poeta.

No és fins al 1958 que comença a escriure les seves poesies en català. La seva obra, tot i que ha patit una escassa difusió, ha perfilat un dels poetes més destacats i notables de la seva generació. En aquest sentit, el 1961 i el 1962, de retorn d'un viatge a Escòcia i Anglaterra va expressar les seves impressions en el que es convertiria en el seu primer llibre en català, Viatge amb automòbil que el precediria L'home i el límit, amb el qual va guanyar el premi Carles Riba el 1963. El recull, però, no va ser publicat fins tres anys més tard, l'any 1968. A final dels anys seixanta l'autor es va establir professionalment a Santa Coloma de Gramenet, i el 1969 es va casar amb Maria del Carme Tarrés. El 1972 va ser anomenat Mestre en Gai Saber, Flor Natural a Zuric, Viola a Brussel·les i Englantina a Ginebra. Dos anys més tard va guanyar el premi President Macià a Amsterdam que va ser publicat dins de Poemes de baixa freqüència, i el 1975 va tornar a guanyar un nou premi, el Ribas i Carreras de Blanes amb aquest mateix recull, publicat el 1976. Aquest volum aplega gairebé la meitat de la seva producció inèdita entre 1963 i 1973. El 1980 Màrius Sampere va quedar finalista del premi López Picó de Vallirana. Dos anys més tard, el 1982, va guanyar el premi Jordi de Sant Jordi a València amb Samsara. En aquesta dècada Sampere incorpora dos canvis importants a la seva obra, una dedicació més professional i un compromís estable de la publicació de la seva obra. El 1983 va ser un dels finalistes del premi Vicent Andrés Estellés amb Qüestions menors, i a l'any següent va ser guardonat amb el premi Miquel de Palol de Girona amb Llibre de les inauguracions. Posteriorment va publicar altres reculls de manera més o menys regular entre les que destaquen Oniris i el tret del caçador, el 1987, L'ocell que udola, el 1990, La taula i les estrelles, el 1992, La cançó de la metamorfosi, el 1995, Demiúrgia, el 1996 i Premi de la Institució de les Lletres Catalanes, Thanatos suite, el 1997 i l'antologia poètica Si no fos en secret, el 1999.

El mateix autor ha desmentit a aquells que l'han inscrit en la tendència poètica anomenada realisme social i es considera més aviat eclèctic. Entre els poetes que en destaca hi ha els estrangers Jacques Prévert, Quasimodo o Eliot, tot i que en els seus inicis es va sentir molt a prop de Gabriel Ferrater. Els temes que Sampere tracta de manera constant són la tragèdia humana, no necessàriament trascendent, protagonitzada per l'amor, el dolor o la mort. El seu estil arriba a transmetre confessions personals, plenes de clarobscurs, on la contradicció forma part de la reflexió i de la naturalesa dels poemes. Sampere deixa entreveure, al llarg de la seva producció poètica, les seves preocupacions metafísiques. Amb mostres de tendresa i ironia, també es deixa endur pel sarcasme, en algunes ocasions fins i tot irreverent.

He fet l'amor en tu

He fet l’amor en tu i tu, deixant-te fer, en mi,tots dos, l’hem fet,sense saber que es deia amor,volent no ser trobatsamb la vergonya de tanta vida. Tot seguit,massa de pressa,hem recollit la roba,ens hem alçat de la terrai hem continuat morint. 

L’any  1969 Màrius Sampere, es va casar amb Maria del Carme Tarrés. Aquesta dona li va oferir, seguretat i suport emotiu i intel·lectual. He relacionat aquest poema amb la seva relació amorosa, en la qual tots dos es van donar el que necessitaven i com en un procés de simbiosi es van fer feliços mútuament.L’amor que ella li ofereix suposa una gran estimulació i inspiració cap a la seva creativitat com a poeta.L’amor és invisible i passa sense que te’n adonis, no sabem quan passa, quan està passant ni quan deixa de passar. L’amor ens fereix i de vegades també ens fa tornar estúpids, per la qual cosa això ja és un motiu per tenir por de enamorar-se sense ser correspost.T’enamores i al principi tot és joc, però si realment vols seguir enamorant-te, t’aixecaràs per seguir caminant, vivint i finalment morint amb aquella persona que un dia et va aixecar de terra.

Hi ha una por

Hi ha una por

Hi ha una por que a tots ens fa iguals,avança entremig de les horesjustament perquè aquell que esperàvemno arribai nosaltres ja fa tanta estona que hi som!, aquesta porque tots coneixem i no veiem enllocperquè tant i tant no arribaaquell que esperàvem i nosaltres sí!  

La mort pot arribar en el moment menys esperat i ens arriba a tots per molt diferents que siguem. Una vida esperant a morir perquè al final ens agafi desprevinguts, però no deixa de ser una por amb la que convivim des de que en som conscients. La mort és invisible, és un estat psicològic que tots desconeixem fins que ens hi trobem. Som conscients de que hem de morir, no sabem quan, ni perquè i tampoc sabem com és.